Oświadczenie

My, niżej podpisani – osoby zaangażowane w ruch Kongresu Osób z Niepełnosprawnościami „Za Niezależnym Życiem” dziękujemy protestującym osobom z niepełnosprawnościami i ich rodzicom za trud protestu w Sejmie RP od 18 kwietnia do 27 maja 2018 r., determinację i poświęcenie na rzecz godnego i niezależnego życia osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin w Polsce.

Dzięki protestowi i zgłaszanym postulatom sytuacja osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin stała się przedmiotem intensywnej debaty publicznej. Protest uświadomił społeczeństwu, że prawa zagwarantowane w Konwencji ONZ o prawach osób z niepełnosprawnościami to prawa człowieka. Moment, w którym znaleźliśmy się, jest przełomowy.

Deklarujemy gotowość współpracy na rzecz poprawy sytuacji osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin w Polsce. W pierwszej kolejności widzimy konieczność zmian w orzecznictwie i uruchomienia świadczenia kompensacyjnego. Nie możemy zapomnieć o rehabilitacji, wsparciu w edukacji i pracy, wsparciu socjalnym, asystenturze oraz pełnym dostępie do usług, produktów, informacji i przestrzeni publicznej, a także wspieranym podejmowaniu decyzji (zamiast ubezwłasnowolnienia).

Zapraszamy przedstawicieli RON (Rodzice Osób Niepełnosprawnych) do kontynuowania podjętej z organizacjami pozarządowymi dyskusji. Wierzymy, że wspólnie jesteśmy w stanie doprowadzić do zmiany systemu i poprawy sytuacji wszystkich osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin w Polsce.

Z poważeniem,

Osoby zaangażowane w ruch Kongresu Osób z Niepełnosprawnościami „Za Niezależnym Życiem”:

1. dr Wojciech Figiel, Uniwersytet Warszawski
2. dr Małgorzata Franczak, Fundacja Eudajmonia
3. Agata Gawska, Fundacja Aktywizacja, Krajowa Rada Konsultacyjna ds. Osób Niepełnosprawnych
4. dr Zbigniew Głąb, Stowarzyszenie Instytut Niezależnego Życia
5. Katarzyna Heba, Towarzystwo Pomocy Głuchoniewidomym
6. Lidia Klaro-Celej, Warszawskie Forum Inicjatyw na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną
7. Magdalena Kocejko, Fundacja Eudajmonia
8. Krzysztof Kotyniewicz, Polski Związek Głuchych, Krajowa Rada Konsultacyjna ds. Osób Niepełnosprawnych
9. Grzegorz Kozłowski, Polska Fundacja Osób Słabosłyszących, Krajowa Rada Konsultacyjna ds. Osób Niepełnosprawnych
10. Jolanta Kramarz, Fundacja Vis Maior